Tijdens een seminar op 19 september gaan Utrechtse humanistici, letterkundigen en religiewetenschappers in gesprek met schrijver en essayist Stefan Hertmans over zijn boek De mobilisatie van Arcadia (2011) en het onlangs verschenen essay ‘Het verlorene’ (2013). Hertmans opent met zijn lezing ‘Wat winnen we wanneer we verliezen? Humanisme en de snelle samenleving’. Welke betekenis heeft het klassieke, utopische Arcadië nog in een tijd waarin de utopie, de kick, de extase steeds meer samenvalt met het gewone leven?

Sinds de Oudheid is Arcadië de symbolische benaming voor een utopische plek waar de dagelijkse gang van zaken wordt onderbroken. In Arcadië heerst rust, stilte, volmaaktheid, maar ook passie, verleiding en extase. De mens gaat voor even op in een gelukzalige maar ook spannende wereld waarin het rationele en het irrationele in evenwicht zijn. In de moderne kunst en literatuur wordt het Arcadisch verlangen door de eeuwen heen steeds weer bezongen, meestal uit nostalgie. Want we zijn de mythische voorstelling van zo’n plek ‘waar alles anders is’ in de moderne cultuur verloren. Of toch niet?

Hertmans onderzoekt hoe wij vandaag met de Arcadische droom omgaan. Ieder kan nu telkens zijn eigen Arcadië scheppen, zijn eigen kick- en piekervaringen maken, maar daardoor valt de utopische plek steeds meer samen met het gewone leven. Als alles extase is, is niets meer extase. De stilte van die vreemde plek wordt gemobiliseerd tot iets wat altijd en overal beschikbaar is. En daarmee verliezen we terwijl we winnen, stelt Hertmans: dat onoplosbare dilemma wijst hij aan in het werk van Galenus, in de poëzie van de middeleeuwse hoofse cultuur, bij Kierkegaard, Houellebecq en Sloterdijk.

Programma

13.00-13.15   Welkom en opening door moderator Laurens ten Kate (Humanistiek Utrecht)

13.15-14.00   Lezing ‘Wat winnen we wanneer we verliezen?’ door Stefan Hertmans

14.00-14.15   Vragen en discussie

14.15-14.45   Pauze

14.45-16.00   Ronde-tafelgesprek met Stefan Hertmans en panel, bestaande uit:

16.00-17.00   Publieksgesprek

17.00-18.00   Borrel

stefan-hertmans

Stefan Hertmans is dichter, romanschrijver, essayist en compromisloos intellectueel. In België is hij een vooraanstaande verschijning in het politieke debat en in de wereld van kunst, cultuur en filosofie. Maar ook in Nederland oogst zijn werk al sinds zijn debuut in 1981 veel lof. In juni ging in Amsterdam Jan Fabre’s  spraakmakende opera Tragedy of a Friendship in première, waarvoor Hertmans het libretto schreef. In augustus verschijnt Hertmans’ nieuwe roman, Oorlog en terpentijn.

Aanmelden

Toegang € 25.- incl. koffie/thee en borrel met hapjes. Info en aanmelding:  www.uvh.nl/stefanhertmans

Studenten en medewerkers van de drie organiserende instituten en leden van de Onderzoeksschool Literatuurwetenschap hebben vrij toegang. Aanmelding is verplicht.

Organisatie

 

Evenement: Seminar met Stefan Hertmans over humanisme en de snelle samenleving
Datum: 19 september 2013
Tijd: 13:00 tot 17:00
Locatie: Academiegebouw