Ter gelegenheid van de publicatie van de digitale uitgave van de registers van de Hollandse graven uit het Henegouwse huis, wordt 4 december a.s. op het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis  een colloquium georganiseerd. De lezingen op dit colloquium zullen in het teken staan van onderzoek dat geheel of deels is gebaseerd op deze belangrijke bron voor de geschiedenis van Holland.

Registers_plaatje

Onlangs is de digitale uitgave verschenen  van de registers van de Hollandse graven uit het Henegouwse huis, de periode 1299-1345. Het betreft 25 codices, samen zo’n 1000 pagina’s, waarin 3515 oorkonden en andere teksten staan opgetekend die van belang waren voor het grafelijk bestuur van Holland, Zeeland en (West-)Friesland. Naast een editie van de teksten vindt de gebruiker hier afbeeldingen van alle registers.

Om dit feit te vieren wordt op 4 december a.s. op het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis  een colloquium georganiseerd. De lezingen op dit colloquium zullen in het teken staan van onderzoek dat geheel of deels is gebaseerd op deze belangrijke bron voor de geschiedenis van Holland. U kunt deze bijeenkomst kosteloos bijwonen door u, graag vóór 25 november, op te geven via congres@huygens.knaw.nl.

Programma

13:00 ontvangst met thee en koffie

13:20 opening door Marjolein ’t Hart, onderzoeksleider Politiek-institutionele geschiedenis (Huygens ING)

13:30 Rik Hoekstra (Huygens ING): ‘Oorkonden geteld’

14:00 Jinna Smit (UvA): ‘Vele handen maken licht werk? Identificatie van schrijfhanden in de registers van Willem III’

14:30 Valeria Van Camp (Universiteit Namen): ‘Grafelijke kanselarijregisters in Henegouwen en Henegouwse registers in Holland. Een eerste vergelijkende beschouwing’

15:00 pauze

15:30 Arnold Oppelaar (Nationaal Archief): ‘Keurmedigheid in de registers en rekeningen van de graven van Holland’

16:00 Jan Burgers (Huygens ING): ‘De Hollands-Henegouwse graven in het Maas-Rijngebied’

16:30 Peter Henderikx (em. UvA) ‘Graaf en adel in Zeeland in de eerste helft van de 14e eeuw’

17:00 borrel

Het Huygens ING is gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, op de vijfde verdieping. Het gebouw is toegankelijk via de receptie van de Koninklijke Bibliotheek en die van het Nationaal Archief (vanaf het Centraal Station de kortste route). Zie tevens: http://www.huygens.knaw.nl/contact/bereikbaarheid/

Bezoek onze website voor de digitale editie:

http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/RegistersVanDeHollandseGrafelijkheid1299-1345

 

 

 

 

Comments are closed.