Op 11 april vindt in de City2Cities Spiegeltent, aan de Korte Nieuwstraat 24 in Utrecht de Gerrit Komrij avond plaats. Dit jaar zou Gerrit Komrij 70 jaar oud zijn geworden. Die avond vieren vrienden, collega’s en bewonderaars het leven en werk van een van Nederlands meest veelzijdige schrijvers.

GERRIT KOMRIJ (1944 – 2012) verslond als literaire omnivoor alles wat hem werd aangediend: klassieke meesterwerken, piepjonge dichtbundels, halfhartige televisieprogramma’s, pretentieuze academische studies. In een stijl vol venijn en ironie fileerde hij het werk van vriend en vijand en werd daardoor een beducht chroniqueur van de hedendaagse cultuur.

Voor alles was Komrij echter dichter. Hij debuteerde in 1968 met de poëziebundelMaagdenburgse halve bollen en andere gedichten, die meteen de aandacht trok door de oneigentijdse vaste vorm en de grillige humor. Hij zou zijn dichterschap altijd trouw blijven – hij publiceerde in totaal zo’n vijftien bundels, verzameld onder de titel Alle gedichten tot gisteren(2004).
Gerrit Komrij won vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs 1993. Van 2000 tot 2004 was hij Dichter des Vaderlands, een functie waartoe hij door Nederlandse lezers was uitgeroepen. In oktober 2013 verscheen het prachtige slotakkoord op een rijk en imposant oeuvre, de bundel Boemerang met drie nieuw gevonden gedichten.

Komrij zelf komt veelvuldig aan het woord in unieke beeldfragmenten. Entree is gratis.