Op 14 november promoveert Ruxandra Marinescu in Utrecht op haar proefschrift The Politics of Deception and the French Lais in the Roman de Fauve.

In haar proefschrift onderzoekt de muziekwetenschapper de rol van vier uitzonderlijk lange en complexe eenstemmige liederen (lais) in de lange versie van het satirische gedicht de Roman de Fauvel.

Eerder onderzoek deed de lais ten onrechte af als te lang en te omslachtig. Marinescu toont aan dat deze vier liederen behoren tot de meest geraffineerde eenstemmige composities uit de late Middeleeuwen. Ze verwijzen naar sleutelmomenten in het plot en spelen virtuoos en bewust met Fauvels bedrog en misleidingsstrategieën.

Zo geven de lais vorm aan het verhaal en benadrukken ze de rol van de satire als een veelgelaagd advies voor de jonge koning Filips V, in de nasleep van de crisis van de Capetingische troonopvolging (ca. 1314-1317). Marinescu stelt in haar proefschrift dat het beschouwen van deze vier lais en hun functie in de Roman de Fauvel ons begrip van deze complexe vorm van eenstemmigheid uit de late Middeleeuwen ingrijpend verandert.

bron: http://nieuws.hum.uu.nl/

Comments are closed.