Dromen van een duur boek? Lees samen met Jan Gielkens het ‘Vluchtschrift Couperus’ van Antiquariaat Schuhmacher

Antiquariaat Schuhmacher is bijna zestig jaar oud, en dat is een mooie leeftijd. Ondanks deze frisse jeugd is deze boekhandel anno 2012 nog niet erg digitaal bezig, maar wie dat wil kan wel per e-mail catalogi, nieuwsbrieven en vlugschriften krijgen. Het laatste vlugschrift is gewijd aan Louis Couperus en biedt ‘een aardige keuze van leuke boeken van Louis Couperus, met extra nadruk op bandontwerpers, in goede tot zeer goede exemplaren’, aldus de begeleidende mail van Wilma Schuhmacher. En inderdaad: achtentwintig boeken om van te watertanden met bandontwerpen van Jan Toorop (zie hieronder), Theo Neuhuys, Richard Roland Holst (zie verder beneden), H.P. Berlage en anderen. Prijzen van 25 tot 2250 euro.

Een van de twee koopjes van  € 25 is een Majesteit uit 1911. De toelichting op de beschrijving luidt aldus: ‘Deze 5de [druk; JG], die feitelijk de 4de is – omdat Veen [Couperus’ uitgever; JG] Exx. van de 3de druk, waaraan 17 platen van W.F.L.A. Vaarzon Morel zijn toegevoegd, als zijn 4de druk beschouwde, komt ook voor in de band door R.N. Roland Holst van de eerste druk (waarvan wij in onze collectie ook nog een Ex. met de platen van Vaarzon Morel hadden, terwijl dat volgens van Vliet normaliter niet het geval is) en in de Gordijntjesband.’ Zo kennen we Wilma Schuhmacher weer: hyperprecies. Al te gedetailleerd misschien voor de gemiddelde boekenkoper. De genoemde Van Vliet, die blijkbaar een steek liet vallen, is H.T.M. van Vliet, de maker van de maatgevende bibliografie Versierde verhalen. De oorspronkelijke boekbanden van Louis Couperus’ werk (1884-1925) uit 2000.

Het leuke van de digitale lijsten van Antiquariaat Schuhmacher is dat het onbeveiligde word-documenten zijn, die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Als je de prijs van € 2250 te hoog vindt voor een eerste druk van Eline Vere met deze beschrijving bijvoorbeeld: ‘Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon  1889; 1ste druk; 3 delen in 3 banden; rood linnen met decoratie in zwart en goud, belettering in goud; plakkertjes van ruggen toch zichtbaar verwijderd, ruggen niet onberispelijk, maar platten zeer fris; zeer goed Ex. van de oorspronkelijke uitgeversband. / Van Vliet 2 a-c. / Oplage is onbekend; de ingenaaide Exx. zijn eerder op de markt gebracht, zoals overigens ook bij andere titels heel vaak voorkomt.’ De prijs dus 2250 euro. Maar je kunt gewoon een van die tweeën weghalen en dromen dat je dit exemplaar gewoon had kunnen kopen.

Jan Gielkens

Comments are closed.