De uitgave van een kritisch apparaat voor het Nieuwe Testament is een industrie waaraan twee instituten (in Münster en Birmingham) en vele anderen hun beste krachten wijden. En ze zijn niet bang voor piraten. In de jaren ’80 is het evangelie van Lucas uitgegeven. Sindsdien werkt men aan het evangelie van Johannes. Inmiddels zijn er verschillende delen op papier verschenen, die trouwens ook volledig online beschikbaar zijn.

Een teken van de tijd is dat de werkbestanden van het International Greek New Testament Project voor buitenstaanders toegankelijk zijn. Ze kunnen worden geraadpleegd als leesbare editie, maar ook de onderliggende XML is toegankelijk. Ook de codeerrichtlijnen zijn opgenomen in de repository.

De uitgevers zijn kennelijk niet bang dat anderen met hun werk aan de haal gaan. Voor niet-commercieel gebruik kunnen derden de transcripties gebruiken en ook afgeleide producten maken, mits ze de oorspronkelijke makers vermelden en het resultaat van hun eigen werk op dezelfde manier ter beschikking stellen. Het staat dus een ieder vrij om zelf een betere editie te maken op basis van het door dit project verzamelde materiaal. Daar kunnen sommige andere projecten een voorbeeld aan nemen!

 

Geplaatst in editie, oudheid, weblog digital humanities

Comments are closed.