Sinds 2006 organiseert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) elk najaar een Nederland Leest-campagne. Telkens staat een ander boek centraal. Leden van openbare bibliotheken krijgen tijdens de actiemaand een exemplaar van het actieboek cadeau en er worden allerlei activiteiten ontplooid die tot discussie over het boek moeten leiden. Het boek dat de hele maand november 2012 centraal staat is Willem Frederik Hermans’ roman De donkere kamer van Damokles uit 1958.

Het is het boek waarmee de schrijver doorbrak bij het grote publiek. In 2010 werd de roman herdrukt in deel 3 van de op het Huygens ING bezorgde reeks Volledige Werken. Deze wetenschappelijke editie vormt ook de basis voor de diverse herdrukken die op 1 november verschijnen in het kader van Nederland Leest. Deze herdrukken, met een totale oplage van bijna 700.000 exemplaren, maken van De donkere kamer van Damokles vermoedelijk de wetenschappelijk bezorgde literaire tekst met de grootste oplage ooit in het Nederlandse taalgebied.

Het Huygens ING doet nog op andere manieren mee met Nederland Leest. Ter inleiding van de actiemaand besteedde NOS-Nieuwsuur op vrijdag 26 oktober 2012 aandacht aan De donkere kamer van Damokles, onder andere met een bezoek aan het Hermans-archief in het Letterkundig Museum, waar Volledige Werken-bezorger Peter Kegel uitleg gaf. De Volkskrant besteedde op 31 oktober 2012 in een bijlage aandacht aan De donkere kamer met onder andere een bijdrage over het werk van de editeurs van de Volledige Werken en illustraties uit het archief-Hermans.

Samen met het Letterkundig Museum stelde het Hermans-team van het Huygens ING een kleine tentoonstelling over De donkere kamer van Damokles samen, en in samenwerking met het Letterkundig Museum en de Bibliotheek Den Haag organiseert het Huygens ING op 22 november 2012 in de Centrale Bibliotheek in Den Haag een speciale Nederland Leest-avond die helemaal in het teken staat van De donkere kamer van Damokles. Deelnemers zijn Peter Kegel, Willem Otterspeer en literair criticus Elsbeth Etty, de avond staat onder leiding van Philip Freriks, de ambassadeur van Nederland Leest.

‘Maar dit fantastische dubbelganger verhaal wordt natuurlijk niet geloofd’

Voor de Stichting Lezen maakte het Hermans-team samen met Bas Doppen van het Huygens ING een korte film over De donkere kamer voor de jongerenpagina van de Nederland Leest-site:

 

 

Samen met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam stelde Bram Oostveen van het Huygens ING een kleine tentoonstelling van foto’s van Willem Frederik Hermans samen, die vanaf 9 november 2012 te zien is. Op 2 december vindt in Den Haag, in samenwerking met het Booncentrum in Antwerpen, een debat plaats over twee groten uit de Nederlandstalige literatuur: Hermans en Louis Paul Boon. Nadere gegevens volgen.

De regulaire werkzaamheden aan de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans gaan intussen gewoon door. In september 2012 verscheen deel 15 (Beschouwend Werk), met daarin De schrijfmachine mijmert gekkepraat (1989), Wittgenstein (1990), Gitaarvissen en banjoklokken (1991) en Malle Hugo. Vermaningen en beschouwingen (1994). Eind oktober 2012 verscheen deel 4, met daarin de romans Herinneringen van een engelbewaarder. De wolk van niet weten (1971) en Het Evangelie van O. Dapper Dapper (1973). Deel 4 wordt op 14 november 2012 gepresenteerd in Spui25 in Amsterdam in het kader van een avond over ‘de onbetrouwbare verteller’ bij Hermans. Nadere gegevens volgen.

Op de site van de Volledige Werken kunt u nu ook een twitterfeed volgen over Nederland Leest.

 

 

Comments are closed.