Op maandag 3 en dinsdag 4 december 2012 organiseren de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde (KANTL) en het Centrum voor Receptiestudie (CERES) van de Hogeschool-Universiteit Brussel in Antwerpen en Brussel een tweedaags evenement in het kader van de tweehonderdste verjaardag van Hendrik Conscience (1812-1883).

 

Op maandag 3 december organiseert de KANTL in samenwerking met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, Antwerpen Boekenstad en het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) een viering naar aanleiding van Consciences geboorte, 200 jaar geleden in de Antwerpse Sint-Andrieswijk.

10.00-16.00 Wetenschappelijk colloquium De wereld van Conscience
Plaats: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Nottebohmzaal, Hendrik Conscienceplein 4

17.00-18.30 Voorleesmarathon Hij leerde zijn volk lezen
Plaats: Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA), Sint-Andriesplaats 24

Achttien Vlamingen, auteurs, acteurs en ‘gewone’ lezers van alle leeftijden geven gestalte aan de idee dat Conscience zijn volk leerde lezen. Nemen onder meer deel: Reinhilde Decleir, Rachida Lamrabet, Anne Provoost, Willy Spillebeen, Walter van den Broeck, Vitalski, Erik Vlaminck, Kris De Smet (De Nieuwe Snaar) en, niet te vergeten, De Neus van de Poesje van Sint-Andries. Zij lezen passages voor uit Consciences Geschiedenis mijner jeugd.

De toegang is gratis. Voor de eerste honderd aanwezigen is er gratis koffie/thee en verjaardagstaart.

20.00-22.30 Avondlezing Hendrik Conscience. Of: waarom wil dat verdomde volk niet lezen? Geert van Istendael (KANTL)
Plaats: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 20

Kreeg Conscience zijn volk echt aan het lezen? Was er wel zoiets als een volk? Wat heb je nodig om een heel volk het lezen op te dringen? Heeft het volk behoefte aan literatuur? Heeft het Vlaamse volk (maar wat moet men zich daar bij voorstellen?) behoefte aan een Vlaamse literatuur? Kunnen schrijvers vandaag nuttig gebruik maken van de boeken die Conscience schreef? Van zijn ervaring met Belgiƫ?

De toegang is gratis maar inschrijven is noodzakelijk: conscience@kantl.be of 09/265.93.40

 

Op dinsdag 4 december organiseert CERES een viering in Brussel, de stad waar Conscience de laatste vijftien jaar van zijn leven verbleef.

10.30-17.00 Internationaal symposium De leeuw leeft! Hendrik Conscience in Europees perspectief Plaats: Paternoster Auditorium, Hogeschool-Universiteit Brussel, Stormstraat 2

 

Flyer Conscience 200