De dag nadat Willem Kuiper Valentijn ende Oursson als epub ter beschikking stelde, volgt de DBNL.

 

De DBNL kondigt aan een deel van haar teksten als epub ter beschikking te stellen. Vooralsnog zijn het er 600, opgesomd in dit overzicht:  Ter Braak, Carry van Bruggen, Hendrik Conscience, Multatuli… Een mooi lijstje, uit de aard der zaak vooral ouder, rechtenvrij materiaal.

Moest je tot op heden de teksten van de dbnl uitprinten of achter de computer blijven zitten, nu plaats je ze op de tablet of e-reader en gaat er mee in je luie stoel zitten. Dat kan de toegankelijkheid van de historische letterkunde alleen maar bevorderen.

Een paar boeken heb ik bekeken en ze zien er eenvoudig maar bruikbaar uit. Ook noten werken redelijk, althans op de iPad. Wat wel opvalt is dat de bestanden erg groot zijn. Bij nadere inspectie blijkt dat in elk van de bestanden een aantal lettertypes is ingesloten. Je vraagt je af of dat werkelijk nodig is? Zo is er vast nog wel iets aan te merken. Maar zonder meer goed nieuws.

Peter Boot

Geplaatst in digitale bibliotheek, Textualscholarship nieuws, weblog digital humanities

Comments are closed.