Tijdens de Erfgoeddag 2009 op 26 april staan schrijversvrienden centraal in de Antwerpse musea. Victor Hugo en Camille Berru zijn ook van de partij.

Het thema van de Erfgoeddag 2009 is vriendschap. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience komt in het kader hiervan meteen al met een primeur - de recente vondst van twee brieven van Victor Hugo aan zijn persoonlijke vriend en journalist Camille Berru -, en in het Antwerpse Letterenhuis kunt u met een brief aan úw literaire vriend een boekenprijs winnen.

Schrijversvrienden

August Vermeylen en Emmanuel de Bom waren boezemvrienden.?Samen lagen ze mee aan de basis van het tijdschrift Van Nu en Straks. Neem een duik in hun uitgebreide onderlinge correspondentie en ontdek hun gemeenschappelijke interesses, plannen en avonturen. Ook leert u meer over de literaire jeugdvrienden van Willem Elsschot. En pareltjes van brieven tussen Paul Snoek en Hugues Pernath, tussen?Marie-Elisabeth Belpaire?en Henriëtte Roland Holst, Hugo Claus en Freddy de Vree?worden uit het archief opgediept.

Literaire vrienden gezocht

Altijd al een speciale band met een schrijver gekoesterd? Schrijf een brief aan een Vlaams auteur (uit de 19de, 20ste of 21ste eeuw) en bezorg deze aan het Letterenhuis. Een jury selecteert de 10 mooiste, persoonlijkste, interessantste brieven. Les Liseuses Fabuleuses lezen de geselecteerde brieven en een keuze uit brieven tussen auteurs voor in het museum.

Depotbezoeken

Een rondleiding achter de schermen is de ideale gelegenheid om het Letterenhuis te leren kennen. Ontdek de 8,5 km archief die bewaard worden in twee ondergrondse depots. Een schat aan literair erfgoed om te koesteren.

Zie voor meer informatie de website van het Letterenhuis.

Henriëtte Roland Holst en Marie-Elisabeth Belpaire (1945)

Comments are closed.