Dinsdag 6 augustus 2013 zendt de NTR in Het Uur van de Wolf de documentaire Henriëtte Roland Holst – Droom en daad uit, geregisseerd door Annette Apon.

Wanneer Henriëtte Roland Holst (1869–1952) via Herman Gorter in contact komt met het werk van Karl Marx, wordt de reeds als talentvol erkende dichteres ook politiek actief. Ze maakt zich sterk in de opkomende arbeidersbeweging, maar binnen de verschillende socialistische partijen vindt een heftige richtingenstrijd plaats, waarin ze niet gemakkelijk haar plek vindt. Na een reis door de Sovjet Unie, waar ze spreekt met Lenin en Trotski, voelt ze zich bij geen enkele linkse partij meer thuis en wordt ze verscheurd tussen droom en daad.

De documentaire Droom en daad reconstrueert deze dramatische persoonlijke ontwikkeling in de roerige periode rond de eeuwwisseling (1891-1927), waarin grote veranderingen plaatsvonden in de politiek, de maatschappij en in de kunst. Met flarden uit brieven, gedichten, toespraken en boeken van Henriette Roland Holst zelf en oud, deels ingekleurd filmmateriaal wil de documentaire zowel inzicht geven in Roland Holsts diepste persoonlijke dilemma’s als een veelzijdig en poëtisch tijdsbeeld schetsen.

Het Uur van de Wolf: Henriëtte Roland Holst – Tussen droom en daad (Regie: Anette Apon; productie: SNG film). Dinsdag 6 augustus 2013, Nederland 2, 22:45-23:45 uur.

Comments are closed.