Onlangs verscheen de bundel Ellendige levens, Nederlandse schrijvers in de negentiende eeuw, onder redactie van Rick Honings en Olf Praamstra.

EllendigelevensHet boek, samengesteld ter ere van Peter van Zonneveld en aangeboden bij zijn afscheid aan de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur in Leiden, bevat bijdragen van -onder andere- Lotte Jensen, Olf Praamstra, Peter van Zonneveld en Marita Mathijsen.

De bundel beoogt het beeld van negentiende-eeuwse Nederlandse schrijvers  als saaie, brave burgers en dominees in een saai, braaf Nederland te corrigeren… en slaagt daar goed in. Hoewel de romantiek in Nederland nooit echt tot bloei is gekomen, waren er genoeg auteurs die toch een boeiend en zwaar leven leden.  “Hoe treurig zijn de levens van zelfmoordenaars als Boniface en Haverschmidt, hoe door leed geteisterd die van jonggestorven schrijvers als Drost, Van der Hoop jr. en De Génestet,” aldus de enthousiaste tekst op de achterflap, “hoe moeizaam slepen auteurs als Haafner, Helmers Multatuli, Busken Huet en Emants zich door het aardse tranendal, terwijl weer anderen als Post, Potgieter en Kloos hun leven lang worden achtervolgd door een ongelukkige jeugd.”
Bij het lezen van zoveel ellende zou je bijna weer geloven in het romantische beeld van de schrijver die gedijt bij moord en doodslag, zelfmoord, ziekte, geweld, liefdesverdriet, miskenning en verslaving. Een aanrader dus.

Ellendige levens, Nederlandse schrijvers in de negentiende eeuw, onder redactie van Rick Honings en Olf Praamstra. Verschenen bij Uitgeverij Verloren, 2013. ISBN: 9789087043742.

Comments are closed.