De boekenwereld was al eerder in oproer over een uitvinding die de leescultuur en de goede zeden bedreigde: het pocketboek. John Tholen beschreef een historische parallel.

 

In Moord en Brand in de Boekenwereld. De komst van pocket en e-book in Nederland beschrijft John Tholen de komst van het pocketboek en vergelijkt die met de ontwikkeling van het e-book. Zorg om de leescultuur leidde tot wantrouwen jegens de pocket. Waren het niet ‘allemaal flodder-romannetjes […], vol van sexualiteit, sadisme en misdaad’? Minister Suurhoff schreef ‘dat het toch wel jammer is, dat die kleine man nu nog verder verwijderd raakt van – als ik het zo mag noemen – het “echte” boek’. Een andere auteur meende: ‘Vele geestelijk hoogstaande uitingen van geniale mensen verdienen een waardiger vorm dan houthoudend papier en rotatie-druk.’ En bij de boekhandel speelden, net als nu, ook commerciële zorgen een rol, in wat de ‘kruidenierskwestie’ ging heten: mochten pockets verkocht worden buiten de boekhandel om?

Het boekje is een uitgave van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en werd gepresenteerd tijdens het symposium De Staat van het Boek 2013. Een electronische versie kan worden aangevraagd bij de KVB.

Gezien bij Neder-l.

Comments are closed.