De NHPRC kondigt aan alleen nog volledig digitaal beschikbaar komende edities van historische bronnen te zullen steunen.

 

De Amerikaanse National Historical Publications and Records Commission (NHPRC) financiert een groot aantal bronnenpublicaties, waaronder prestigieuze reeksen ‘presidential papers’, zoals bijvoorbeeld The Papers of Andrew Jackson. In wat een kleine aardverschuiving teweeg kan brengen heeft de NHPRC aangekondigd alleen nog maar publicaties te zullen steunen waarvan de bulk van het resultaat gratis online beschikbaar komt. Voor de projecten waarvoor dat niet geldt, is een overgangsregeling aangekondigd die ze moet helpen hun resultaten online beschikbaar te krijgen. Steun voor projecten die alleen resulteren in een boekpublicatie wordt uiterlijk per 2018 beëindigd.

De discussie hierover maakt veel los. Is dit eigenlijk een stap in een proces waarbij edities overbodig worden verklaard? Is het in het digitale tijdsgewricht kennelijk genoeg wanneer archieven het hun toevertrouwde materiaal online plaatsen? Heeft de editeur geen toegevoegde waarde meer in het creëren van samenhangende en gecontextualiseerde collecties? Ook de aanbeveling van de NHPRC om voor elementaire transcriptie gebruik te maken van crowdsourcing wordt opgevat als minachting voor het editoriale ambacht.

En waarom moet toegang gratis zijn, wanneer de gedrukte delen toch ook altijd geld kostten? Hoe kan iets gratis zijn wat kostbaar is om te onderhouden? De NHPRC kondigt aan dat het online plaatsen van een pdf-versie van het gedrukte deel voldoende is om aan de eisen te voldoen. Maar dat is een wel heel primitieve versie van online beschikbaarheid. Het genoemde project rond de Papers of Andrew Jackson was van plan de edities te publiceren op het Rotunda platform van de University of Virginia Press. Rotunda biedt een geavanceerde digitale omgeving, met de toegevoegde waarde van veel historische context, maar kost wel geld. Meestal betalen gebruikers daarvoor via hun bibliotheek. Zal het resultaat van het nieuwe beleid zijn dat goedkoop te maken pdf’s de hoogwaardiger omgeving verdringen? Cathy Moran Hajo, van het Margaret Sanger Papers Project, stelt dat dan ‘the NHPRC (…) needs to dedicate its own resources to the care and preservation of the completed digital editions it funds’. (Dit zijn trouwens vragen die ook aan de orde zullen komen in één van de onderzoeken die binnenkort bij Huygens ING van start gaan, gefinancierd door het DiXiT opleidingsnetwerk).

Ondertussen is de situatie in de VS misschien nog gelukkig vergeleken met de onze, waarin bronnenpublicaties nauwelijks nog te financieren zijn, tenzij ze in een technisch jasje worden gestoken.

 

Peter Boot

 

Geplaatst in Textualscholarship nieuws, weblog digital humanities

Comments are closed.