Irene van Renswoude (Huygens ING)  krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2014 voor haar onderzoek naar de geschiedenis van de vrije meningsuiting in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen.

irene2Irene van Renswoude deed bij het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht onderzoek naar vrije meningsuiting in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen. Haar proefschrift, uit 2011, rekende af met de gedachte dat idealen als welsprekendheid, eerlijkheid en kritiek op de heersende macht waren verdwenen met de ondergang van het Romeinse rijk. Ook de Middeleeuwen kenden ‘dissidenten’: geen filosofen zoals voorheen, maar geestelijken die evenmin hechtten aan macht of bezit.

Aan het Huygens ING bestudeert Van Renswoude nu het Middeleeuwse publieke debat. In 2012 won ze een Studieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum.

Irene van Renswoude is een van de vijf onderzoekers die dit jaar een Heineken Young Scientists Award ontvangt.

De Heineken Young Scientists Awards maken deel uit van de tweejaarlijkse Heinekenprijzen voor Wetenschap en Kunst (in totaal elf prijzen) die dit jaar een halve eeuw bestaan.

Comments are closed.