De digitale geesteswetenschappen maken furore. Maar is het nog altijd onmogelijk voor een onderzoeker om beide vaardigheden tot op zekere hoogte te verenigen?

 

Je moet kiezen!

http://linhd.uned.es/en/participate/

 

Het Laboratorio de Innovación en Humanidades Digitales (LINDH) van het Spaanse equivalent van de Open Universiteit zoekt geïnteresseerde deelnemers. Maar die deelnemers zijn óf ‘humanisten’ óf computer scientists. Welke helft van het formulier gebruikt de digitale humanist? (En waar hoort trouwens de computationeel taalkundige thuis?)

Let ook op het feit dat de humanisten ‘projecten’ hebben, de computer scientsts brengen technische kennis mee. De hiërarchie ligt zo bij voorbaat vast: de informatici leveren diensten aan de geesteswetenschapper (en de geesteswetenschapper maakt zich afhankelijk van wat de informatici willen leveren).

Deze signalering is niet bedoeld als kritiek specifiek op het LINDH. Dezelfde denkwijze kom je overal tegen, maar zelden zo helder geïllustreerd. In de Digital Humanities wordt veel gediscussieerd of we een eigen discipline vormen, of de verschillende toepassingen van de computer in de geesteswetenschappen een gezamelijke kern hebben die ook een professionele identiteit oplevert. Dat spreekt niet voor zich: misschien blijft het computationele denken de gemiddelde geesteswetenschapper altijd vreemd, misschien is de informatica te breed om te overzien vanuit het perspectief van de  Digital Humanities. Maar van een centrum voor Digital Humanities had ik het uitgangspunt ‘and never the twain shall meet’ niet verwacht.

 

Peter Boot

 

 

Geplaatst in Achtergrond, humanities computing, weblog digital humanities

Comments are closed.