Muziekjournalist Jolande van der Klis beschrijft de geschiedenis van het illustere oude-muziekensemble Camerata Trajectina. In veertig jaar bouwde Camerata Trajectina een indrukwekkend repertoire op rond een rijk spectrum aan thema’s uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis, vastgelegd op zes lp’s en meer dan 30 cd’s. Het jubileumboek Van Peeckelharing tot Pierlala wordt gepresenteerd op zondag 30 november  (vanaf 30 november verkrijgbaar).

Uniek is de wetenschappelijke onderbouwing van het muziekrepertoire door artistiek leider Louis Peter Grijp, tevens onderzoeker aan het Meertens Instituut en hoogleraar Nederlandse liedcultuur aan de Universiteit Utrecht. Het ensemble werkte mee aan talrijke Nationale Herdenkingen en de meeste edities van het Festival Oude Muziek Utrecht. Het gehele muzikale oeuvre van Camerata Trajectina wordt op 30 november aan de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut toegevoegd.

Op zondag 30 november viert  Camerata Trajectina haar 40-jarige bestaan met een feestelijk concert in de Geertekerk te Utrecht. In 1974 werd het ensemble opgericht door twee Utrechtse studenten muziekwetenschap. Het groeide uit tot een professioneel ensemble, gespecialiseerd in Nederlandse liederen van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Het jubileumconcert met hoogtepunten uit het repertoire en muzikale vrienden vindt plaats op 30 november 2014, 16:00 uur in de Geertekerk, Utrecht. Kaarten kosten €28 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via www.oudemuziek.nl/agenda. Tijdens het concert wordt het jubileumboek Van Peeckelharing tot Pierlala gepresenteerd. Na afloop wordt met alle aanwezigen op feestelijke wijze het glas geheven.Tijdens het jubileumconcert is het boek te koop voor een vriendenprijs van €20,00. Anders via http://www.camerata-trajectina.nl en in de boekhandel voor €28,50 (ISBN 978-90-822977-0-6).

Comments are closed.