Op 24 januari 2015 organiseert de Werkgroep 18e Eeuw in de Doopsgezinde Singelkerk in Amsterdam het congres De donkere kant van de Verlichting.Wetenschap, mensenrechten, democratie en vooruitgangsdenken. Zo wordt de erfenis van de Verlichting vaak beschreven. Maar de 18e eeuw had ook een andere kant: religieuze intolerantie, nieuwe rassentheorieën, mislukte utopische projecten, vervolgingen van homoseksuelen, charlatans in de wetenschap en nog veel meer. Was het tijdperk van de Verlichting wel zo progressief? En hoe moeten we ons tegenwoordig verhouden tot het intellectuele erfgoed van dit tijdperk, dat door sommigen wordt gepresenteerd als het begin van de moderne democratische samenleving, en anderen als de wortel van leed en dictatuur? Zijn de klassieke kritieken op de Verlichting bovendien nog relevant?

cropped-header-werkgroep-009

Op 24 januari 2015 behandelen prof.dr. Siep Stuurman (Universiteit Utrecht), dr. Joost Rosendaal (Radboud Universiteit) en drs. Jabik Veenbaas (filosoof en vertaler) deze vragen voor een breed publiek tijdens het jaarcongres van de Werkgroep 18e eeuw. Dat belooft een unieke confrontatie van perspectieven, van David Hume en de intellectuele geschiedenis tot de concrete praktijken van het alledaagse leven in de 18e eeuwse Republiek. Daarnaast is er volop ruimte voor debat met het publiek aan de hand van scherpe stellingen.

Locatie: Het congres zal plaatsvinden in de kerkzaal van de Doopsgezinde Singelkerk te Amsterdam, van 14:00 tot 17:00. Adres: Singel 452, 1017 AW Amsterdam. Van tevoren zal de Algemene Ledenvergadering van de Werkgroep plaatsvinden (12:30-13:30).

Aanmelding: Wie het congres wil bijwonen dient zich aan te melden via e-mail bij de organisator, Jordy Geerlings (j.geerlings@let.ru.nl). De aanmeldingsdeadline is 1 januari 2015.

Deelname kost 10€ per persoon, onder vermelding van ‘Jaarcongres WAE 2015′ over te maken aan de Werkgroep, tevens vóór 1 januari 2015.

Meer informatie

 

Comments are closed.