Op 29 oktober 2009 vond in het Van Gogh Museum te Amsterdam het symposium ‘Commentaar!’ plaats.

Een inspirerende dag op een bijzondere locatie, zo mag het tweede Symposium Teksteditie zonder overdrijving worden genoemd. Ruim honderd bezoekers waren op 29 oktober 2009 naar het Van Gogh Museum in Amsterdam gekomen voor een gevarieerd programma rond het thema ‘Commentaar!’, van de Middeleeuwen tot Mondriaan en Mulisch.

Aan bod kwamen onderwerpen als bronnen van commentaar, commentaartradities, vormen van commentaar bij specifieke genres en commentaar in digitale context. Tussen de lezingen door waren korte statements voorzien, waarin drie kenners van naam met een krachtig betoog de discussie in gang zetten. Die formule bleek goed te werken.

Vanzelfsprekend was er ook aandacht voor de commentaar in de (digitale) editie van de brieven van Vincent van Gogh, die eerder in oktober was gepresenteerd, en hadden de bezoekers vrij entree tot de tentoonstelling ‘De kunstenaar aan het woord’. Het gevarieerde programma werd afgesloten met nòg meer feestelijks: de presentatie van de digitale brieveneditie van Hugo de Groot en de uitreiking van de eerste Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie aan Tom Weterings.


De organisatie was voor het eerst uitgebreid met een aantal andere instellingen, waarmee het Huygens Instituut en het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie het open en brede karakter van de dag willen benadrukken. Het Van Gogh Museum, de Vakgroep Nederlandse Literatuur van de Universiteit Gent en de Vakgroep Moderne Nederlandse Letterkunde van Vrije Universiteit (Amsterdam) waren dit jaar als partners bij het symposium betrokken.

Bekijk hier een uitgebreide beeldreportage van het symposium.