Na een lange voorbereiding brengt de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren een geheel vernieuwde website online.

Het uiterlijk van de site is, in een nieuwe vormgeving van Marise Knegtmans, ingrijpend veranderd en het gebruiksgemak is aanzienlijk toegenomen.

Een aantal van de belangrijkste veranderingen en verbeteringen:
– de weergave van de teksten is voorzien van een extra kolom links, met daarin:
— diverse gegevens over de tekst
— de mogelijkheid om meteen informatie over de auteur te raadplegen,
— diverse download-faciliteiten,
— de mogelijkheid om de tekst in één keer helemaal te doorzoeken;

– er zijn daarnaast nog andere zoekmogelijkheden aan de site toegevoegd, waarvan de voornaamste het ‘snelzoeken op auteurs’ en het ‘snelzoeken op titels’ zijn, waarmee vanaf de thuispagina meteen kan worden begonnen;

– het printen van teksten vanuit de html-versie is nu mogelijk inclusief de gehele tekst van de noten (in de oude versie vielen noten voor een deel buiten de print).

Daarnaast zal de bezoeker ervaren dat www.dbnl.org compacter is geworden. Er kan makkelijker en sneller door de site bewogen worden, en de uitklapbare ‘snelnavigatie’ bovenin alle pagina’s van de site is daarbij extra behulpzaam, naast een eveneens uitklapbaar menu voor ‘zoeken’.

De verbeteringen in de website zijn mede tot stand gekomen dankzij de suggesties die we de afgelopen jaren van vele gebruikers hebben mogen ontvangen. De nu gepresenteerde vernieuwingen zijn geen eindpunt. We zullen de komende maanden en jaren doorgaan met het verfijnen en verbeteren van de presentatie en de zoekmogelijkheden. Suggesties en opmerkingen van gebruikers zijn daarbij van harte welkom en kunnen worden gericht aan redactie@dbnl.org .

Bron: Persbericht DBNL, 28 januari 2010

In de rubriek Achtergrond geeft Fabian Stolk zijn mening over de vernieuwde DBNL

Comments are closed.