Marita Mathijsen opent de nieuwe rubriek ‘Werk in uitvoering’, met een mooi verhaal over de totstandkoming van de uitgave van het volledig dichtwerk van Hans Faverey, die dit najaar verschijnt.

Het contract voor die uitgave werd 17 jaar geleden getekend, na de presentatie van Faverey’s Verzamelde gedichten (1993), in een feestelijke nazit ten huize van de weduwe met veel wijn en hapjes. Op een servetje dat naast de gehaktballetjes lag.

‘Dat servetje bleef door mijn gedachten spoken. Maar andere zaken hadden voorrang […]. Ik nam me voor om de nagelaten gedichten te editeren na mijn pensioen.’ En dus huurde ze voor april en mei van dit jaar een appartementje in Triëst, waar Faverey’s weduwe Lela Ze?kovi? inmiddels woont en waar ook de handschriften zich bevinden.

‘Het zal nog een hele klus worden,’ voorspelt Mathijsen, maar de uitgave moet er snel komen. ‘Dit jaar is Faverey twintig jaar dood. Een mooie datum om een uitgave van zijn volledig dichtwerk te maken […] Op 14 september, zijn geboortedag, hoop ik een prachtige nieuwe uitgave aan te kunnen bieden. Met alle voltooide, gepubliceerde en ongepubliceerde gedichten.’

Ga naar de volledige tekst.

Comments are closed.