Eindelijk is er weer een nieuw deel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans, met uitdagende polemieken en essays: ‘…zulke boeken samenstellen, met al dan niet zelf gemaakte foto’s en compromitterende kranten-knipsels doe ik met groot genoegen.’

Op 27 april 2010 is deel 13 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans verschenen. Het is het deel dat Ik draag geen helm met vederbos (1979) en Klaas kwam niet (1983) bevat. In beide kloeke bundels wisselt Hermans met veel enthousiasme polemieken, recensies, columns en essays af. Veel voorkomende thema’s zijn de filosofie en de literatuur (vooral Franse), en ook linkse politici moeten het weer geregeld ontgelden.

Door ziekte en andere onverwachte tegenslagen, geheel in de geest van het reeksnummer, is er een hapering opgetreden in het verschijningsritme van de Volledige Werken. Met het verschijnen van dit deel wordt het regelmatige ritme hernomen.

In september 2010 zal dan ook het derde deel van de Volledige Werken feestelijk worden gepresenteerd. Hierin zijn de twee beroemdste romans van Willem Frederik Hermans samengebracht: Nooit meer slapen en De donkere kamer van Damokles. Ter gelegenheid hiervan verschijnt ook de Zoemeditie van Nooit meer slapen, voorgelezen door de zoon van de schrijver, Ruprecht Hermans.

Zie ook www.wfhermansvolledigewerken.nl

Willem Frederik Hermans, Beschouwend werk. Ik draag geen helm met verderbos / Klaas kwam niet. Volledig Werk 13. Ed. Jan Gielkens/Peter Kegel. Amsterdam (De Bezige Bij), 2010 | 1008 pagina’s, geïllustreerd | ISBN 978 90 234 4042 0 | Publiekseditie € 35, Luxe editie € 75

Comments are closed.