Aan de vooravond van het Boekenbal zendt de NPS jaarlijks het programma ‘De Avond van het Boek’ uit. Dat is, zo bleek, niet in de eerste plaats de avond van het Klassieke Boek. Het was ook niet de avond van Heleen van Royen. Toch won zij.

In het programma spelen vier schrijversduo’s een literaire quiz waarin vooral ‘de oogst van het afgelopen literaire jaar’ aan bod komt. Zo af en toe komt er ook een tekst uit een iets verder verleden voorbij, zoals in de speciale speelronde ‘De kaartenbak’.

In die ronde kan elk duo in zestig seconden punten verdienen door titels bij auteurs te raden: de een geeft een omschrijving, de ander het antwoord. Zo simpel is het. Bij Heleen van Royen en Joost Zwagerman ging het bij het eerste het beste kaartje echter al mis.

HvR: ‘Heel bekend Nederlands boek van Bordewijk.’

JZ: ‘Bint, Blokken, Karakter…’

HvR: ‘Nee nee.’

JZ: ‘Knorrende beesten, eh… Bordewijk eh… Karakter ehhhh… wat nog meer?’

HvR: ‘Een heel Hollands product.’

JZ: ‘Een heel Hollands product?? Ehhhh… andere vraag!’

Presentator Joost Karhof: ‘Het was Kaas!’

JZ, met een wanhopig armgebaar: ‘Kaas was van Elsschot!!’

HvR: ‘Elsschot, o ja, shit!!!’

Van Royen en Zwagerman wonnen de quiz uiteindelijk ‘met overmacht’ (54 punten tegenover de schamele 33, 24 respectievelijk 15 punten die de andere duo’s bijeen wisten te schrapen) en verdienden een mooie reischeque.

Het Huygens Instituut doet daar graag een exemplaar van Elsschot’s Verzameld Werk bij. Voor in de trein.

Comments are closed.