De meeste digitaliseringsprojecten hebben een ‘simple search’ op een enkel sleutelwoord, en een ‘advanced search’ waarbij de bezoeker geconfronteerd wordt met een moeilijk scherm dat eigenlijk vereist dat hij al een goed idee heeft van de collectie en de catalogus daarvan.

‘Faceted browsing’ is een manier om interactief exploreren van een collectie mogelijk te maken. Gebruikers kunnen interactief zoeken op meerdere criteria (facets), en zien van elke actie hoe die het aantal zoekresultaten inperkt ten opzichte van de totale collectie. Op elk moment kunnen ze ook criteria verwijderen. Essentieel is ook dat de gebruiker niet ‘blind’ zoektermen intikt, maar dat hem de beschikbare termen uit de catalogus, inclusief de hiërarchie waarin ze zijn gebruikt, worden aangeboden.

Een spectaculair voorbeeld van een dergelijke faceted browser is Bungee View, gemaakt door Mark Derthick . Extra’s ten opzichte van andere faceted browsers zijn:
+ actief gebruik van mouseovers: bij elk scherm element waar de muis boven staat wordt actief informatie aangeboden over de aantallen bijbehorende objecten in de catalogus
+ niet alleen positief zoeken maar ook negatief (bijvoorbeeld: afbeeldingen niet uit de negentiende eeuw)
+ het visualiseren van relaties tussen ingegeven zoekcriteria en andere beschikbare criteria, zodat een eenvoudige vorm van data minen mogelijk wordt.

Dit laatste zal voor de argeloze gebruiker misschien een beetje te ingewikkeld zijn. Maar spectaculair eruitzien doet het zeker. Er is een Java webstart toepassing beschikbaar waarmee met Bungee View gezocht kan worden in de ‘Making of America’-collectie van de Library of Congress.

Het rekenwerk daar op de achtergrond uitgevoerd moet worden om een dergelijke applicatie te laten werken moet ook imposant zijn.

Geplaatst in metadata, software, visualisatie, weblog digital humanities

Comments are closed.