Op 27 mei lanceerde de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het eerste deel van de ‘grootste online krantendatabank ter wereld’: één miljoen pagina’s zijn, met enig geduld, alvast toegankelijk op kranten.kb.nl.

De webdienst maakt deel uit van het voornemen van de KB om over vier jaar 10% van alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften digitaal beschikbaar te stellen. De krantendatabank omvat een omvangrijk deel van alle landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten die zijn verschenen tussen 1618 en 1995. In het nu gelanceerde eerste deel daarvan zijn meer dan 70 verschillende kranten opgenomen, van de Oprechte Haarlemsche Courant tot het Algemeen Handelsblad en de Rotterdamsche Courant. De overige zeven miljoen pagina’s worden in de komende achttien maanden in etappes aan de website toegevoegd.

Doorbraak in onderzoek
Op de website van de KB wordt de online dienst als volgt aangeprezen: ‘De webdienst vormt een haast onuitputtelijke bron van informatie voor historici, letterkundigen, genealogen, journalisten, taaltechnologen en iedereen die geïnteresseerd is in (familie)geschiedenis. Voor het eerst kan er met één muisklik door miljoenen artikelen worden gezocht. Vanwege de volledige doorzoekbaarheid op alle woorden in de pagina’s en andere geavanceerde zoektechnieken kan de webdienst een doorbraak betekenen in historisch onderzoek.’

Onnodig te zeggen dat ook editeurs die geïnteresseerd zijn in (tekst- of receptie)geschiedenis in bovengenoemd rijtje thuishoren. Vooralsnog wel met het voorbehoud dat men niet altijd met één muisklik op zijn wenken bediend zal kunnen worden. Onze eerste zoekactie, daags na de lancering, leverde althans de volgende mededeling op:

Comments are closed.