Op 10 juni 2010 hebben het Van Gogh Museum en het Huygens Instituut in Istanboel de Grand Prix van de European Heritage Awards gewonnen voor het Van Gogh Brievenproject.

20091007_vangogh_screenshot

Beide instellingen zijn zeer verheugd dat zij deze hoog aangeschreven prijs in de categorie “Research” mogen ontvangen. De jury van de European Heritage Awards oordeelde:

“The Jury greatly admired this fascinating project carried out by the Van Gogh Museum on the Van Gogh letters and the incredible opportunity this project has given to an entire community of researchers and enthusiasts. Thanks to the digitalisation and free internet access of the research, it is now possible to read the entire archive of letters of the painter in their original version and in translation. It was truly exciting to see the reproduction of the original letters and their iconographic references. The project is an example to the world of how effective it is to diffuse and spread significant items of cultural heritage, contributing to the safeguard of the original autograph material.”

Elk jaar worden de European Heritage Awards uitgereikt door de Europese Commissie en Europa Nostra (www.europanostra.org) aan projecten die Europa’s gezamenlijke erfgoed onderhouden en behouden. De winnaars van 2010 zijn gekozen uit bijna 140 projecten, afkomstig uit 26 landen. In de categorie “Research” was het Van Gogh Brievenproject één van de vier laureaten. Op 10 juni werd bekend dat het Brievenproject bovenop de Award ook de Grand Prix heeft gewonnen, waaraan een bedrag van 10.000 euro is verbonden.

De wereldwijde reputatie van de correspondentie van Van Gogh berust op haar grote waarde als document humain en op de enorme rijkdom aan biografische en kunsthistorische gegevens. De 900 brieven, ongeveer 820 van en 80 aan Van Gogh, vormen het verhaal van Van Goghs zoektocht naar zijn bestemming: van de hechte band met zijn broer Theo, die hem onvoorwaardelijk bleef steunen, van zijn soms moeizame vriendschappen, zijn behoefte aan erkenning en bovenal van zijn passie voor kunst en literatuur. In de nieuwe digitale uitgave (www.vangoghletters.org) en de boekuitgave zijn de brieven opgenomen zoals Van Gogh ze werkelijk schreef, zonder verfraaiing, hertaling, aanpassingen of het weglaten van passages.

Bron: Huygens Instituut-KNAW

Comments are closed.