Najaarsreeks van de KANTL: literaire filmklassiekers. Op 15 september: ‘Meeuwen sterven in de haven’ van Ivo Michiels.

Ook geheel in de sfeer van het aankomende Symposium Teksteditie: in haar najaarsreeksen confronteert de KANTL literair werk met andere kunstvormen. Na toneel (‘Acteur en auteur’) en plastische kunsten (‘Dubbelkunstenaars’) wordt dit jaar gefocust op films die gebaseerd zijn op werk van Vlaamse auteurs. Elke film wordt kort ingeleid door een spreker die vertrouwd is met het werk van de auteur en de cineast.

De selectie van de vier films die in deze reeks gepresenteerd worden is niet toevallig. De auteurs die aan bod komen, Daisne, Teirlinck, Michiels, Streuvels, waren allen onderwerp van recente onderzoeksprojecten van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB), het onderzoekscentrum van de KANTL, dat dit jaar zijn 10-jarig bestaan viert.

Met deze reeks is de KANTL te gast in Film-Plateau. Enkel de eerste filmavond heeft plaats in de zaal van de KANTL: n.a.v. de Ivo Michiels-studiedag op 15 september wordt daar ’s avonds de film ‘Meeuwen sterven in de haven’ vertoond. De volgende drie films worden vertoond in In Film–Plateau, Universitaire filmclub van de Universiteit Gent.

Programma

15 september (in de KANTL, n.a.v. de Ivo Michiels-studiedag)
Meeuwen sterven in de haven (1955) / Rik Kuypers, Ivo Michiels & Roland Verhavert.
Inleiding: Lars Bernaerts

4 oktober
Un soir, un train (1968) / André Delvaux
Inleiding: Roel Van Bambost

25 oktober
Rolande met de bles (1972) / Roland Verhavert
Inleiding: Jaak Van Schoor

22 november
Wenn die Sonne wieder scheint / De vlaschaard (1943) / Boleslaw Barlog
Inleiding: Roel Vande Winkel en Ine Van linthout.

Locatie:

15 september: Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent
4 en 25 oktober, 22 november: Filmplateau, Universitaire filmclub van de Universiteit Gent, Paddenhoek 3 (verbindingssteeg Voldersstraat-Kalandeberg), 9000 Gent
Aanvangsuur: 20 uur.
Toegang: gratis.

Comments are closed.