Hermans’ beroemdste romans verschijnen op 15 september voor het eerst in één band, als deel 3 van de Volledige Werken. De verschijning wordt gevierd met een feestelijk programma.

Willem Frederik Hermans: Als een slaapwandelaar op een smal dak

Feestelijk programma naar aanleiding van het verschijnen van deel 3 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans.
Woensdag 15 september, 20.00 uur, Theater van ’t Woord, Openbare Bibliotheek Amsterdam

Vanaf 2005 verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij, onder auspiciën van het Willem Frederik Hermans instituut, de Volledige Werken. Zes delen zijn tot nu toe verschenen, dit wordt het zevende. Het Huygens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke bezorging. In dit nieuwe deel 3 zijn de romans De donkere kamer van Damokles (1958) en Nooit meer slapen (1966) opgenomen. Voor het eerst worden dus de twee beroemdste romans van Hermans in één band uitgegeven.

Copyright Huygens Instituut/Rob Mostert

Ter gelegenheid van de publicatie van dit nieuwe deel van de Volledige Werken zullen de auteurs Margriet de Moor en Abdelkader Benali vertellen over hun herlezing van de boeken. Bovendien wordt er een korte film van Iris Koppe vertoond over het werk van de bezorgers op het Huygens Instituut. In het archief van Hermans deden zij verrassende ontdekkingen over het ontstaan van de twee meesterwerken. Ook Ruprecht Hermans, de zoon van de schrijver, zal optreden. Hij las Nooit meer slapen helemaal als luisterboek voor, dat eveneens op 15 september verschijnt.

Toegang is gratis, maar aanmelden is vereist. Reserveer via: www.oba.nl

‘Ik vertel dit alles wat ik toen dacht alleen maar om te laten kijken dat zelfs de meest plausibele aannemelijke veronderstellingen dikwijls niets met de werkelijkheid hebben uit te staan en dat zelfs wie zijn hersens afpijnigt, niet voorkomen kan dat hij rondloopt als een slaapwandelaar op een smal dak. Wie precies zou willen weten hoe een gebeurtenis zich toegedragen heeft, zou alle vergissingen moeten kennen, die in de eerste plaats.’
‘Een overgevoelige natuur’, 1952. Archief-Hermans

Comments are closed.