Op 29 september wordt in Gent een nieuwe editie van Anton van Wilderodes debuutbundel gepresenteerd.

Nooit werd een literair debuut zo fel bejubeld als De moerbeitoppen ruischten, waarmee Cyriel Coupé (1918-1998) in 1943 definitief naam maakte als Anton van Wilderode. De tweeënvijftig gedichten waaruit Van Wilderodes debuutbundel bestond, werden amper een jaar na de eerste druk aangevuld met vier nieuwe gedichten in de tweede vermeerderde druk (1944). Deze zesenvijftig gedichten werden tot de laatste geautoriseerde versie van de bundel in de Verzamelde Gedichten uit 1990 herdrukt met grotere en kleinere varianten van de auteur.

De nieuwe editie presenteert de oorspronkelijke teksten, een overzichtelijk variantenapparaat met genetisch commentaar, bibliografische beschrijvingen van al het overgeleverde bronnenmateriaal en een rijk gedocumenteerde reconstructie van de wordingsgeschiedenis van De moerbeitoppen ruischten.

Hoogtepunten hierbij zijn de kroniek van de periode 1937-1944 die werd samengesteld op basis van nieuw archiefonderzoek van tot nog toe onbekende dagboeken, kladschriften, briefwisseling en handschriften van de auteur, meer dan 100 nieuwe en ongepubliceerde gedichten van Anton van Wilderode en een facsimile van de unieke bundel Liederen voor December waarmee Van Wilderode deelnam aan de August Beernaertprijs 1941-1942 van de Academie.

Hugo Brems, Maarten De Pourcq en Carl De Strycker belichten Van Wilderodes debuutbundel in drie essays en Herman Van Rompuy schreef een voorwoord bij het boek. Naast de heruitgave van een belangwekkend literair debuut, bevat dit boek ook de eerste wetenschappelijke studie van het vroege leven en werk van Cyriel Coupé/Anton van Wilderode. Die toont aan dat de auteur het als informant voor de tot hiertoe verschenen bio-bibliografische publicaties niet zo nauw nam met de historische werkelijkheid.

Programma
Willy Vandeweghe > voorzitter KANTL | verwelkomt
Herman Van Rompuy > voorzitter Europese Raad | leidt in
Hugo Brems > KU Leuven-KANTL | bespreekt
Edward Vanhoutte > editeur CTB-KANTL | licht toe
Tom Lanoye > schrijver | leest uit zijn eigen Kartonnen dozen en uit De moerbeitoppen ruischten van zijn oud-leraar, de Demosthenes van het Waasland

Aanbieding eerste exemplaren aan Hildegard Coupé, Herman Van Rompuy en Tom Lanoye

Na afloop receptie in de salons van de Academie en mogelijkheid tot aankoop van het boek aan een speciale lanceringsprijs.

Gelieve uw komst te bevestigen vòòr 24/9/2010 via 09/265.93.40 of ctb@kantl.be | de plaatsen zijn beperkt. Kinderopvang voorzien. Gelieve aantal kinderen op te geven bij aanmelding.

Anton van Wilderode, De moerbeitoppen ruischten. Documentaire varianteneditie met een kroniek van de genese door Edward Vanhoutte. Woensdag 29 september 2010, 17 uur, Academiegebouw, Koningstraat 18, 9000 Gent

Comments are closed.