In het Jahrbuch für Computerphilologie verschenen twee nieuwe artikelen, waarin TEI editieprojecten worden voorgesteld.

In ‘XML-Technologien als Grundlage dynamischer Textpräsentation. Die digitale Quellenedition Der Zürcher Sommer 1968‘ beschrijven Noah Bubenhofer e.a. een editie van documenten uit 1968. Interessante aspecten: flexibele presentatie op basis van TEI-codering en XSLT/javascript, koppeling aan een tijdbalk en een geografische weergave.

Aan ‘Entwicklung und Einsatz einer TEI-konformen Arbeitsumgebung für die Edition der Dramen von Karl Ferdinand Gutzkow‘ van Jörg Ritter e.a. is het interessantste aspect niet de editie zelf, maar de wijze waarop deze tot stand gekomen is. Men heeft een werkomgeving gebouwd (Kronos) waarbij de codering van de toneelstukken gebeurt door mensen die geen enkele kennis van XML nodig hebben. De benodigde coderingen worden via menuopties en muisklikken in de tekst aangebracht.
Op het moment kunnen met Kronos alleen toneelstukken worden bewerkt, maar het plan is om de omgeving ook voor andere genres geschikt te maken. Men suggereert dat het programma ook de situatie aan zal kunnen waarbij een tekst moet worden gecodeerd op basis van meerdere overlappende hiërarchieën.

Geplaatst in editie, tei, weblog digital humanities, xml

Comments are closed.