Documentaire varianteneditie met een kroniek van de genese, bezorgd door Edward Vanhoutte.

Op 29 september 2010 verscheen de kritische heruitgave van Anton van Wilderodes spraakmakende debuut De moerbeitoppen ruischten (1943). Aan de hand van tot nu toe onbekende agenda’s, kladschriften en correspondentie uit het privé-archief van de dichter stelde Edward Vanhoutte een kroniek samen over Van Wilderodes leven van 1937 tot 1944. Dit geeft een scherper en genuanceerder beeld van wie de befaamde dichter werkelijk was.

Deze documentaire reconstrueert ook nauwkeurig de wordingsgeschiedenis van het debuut en enkele biografische en bibliografische gegevens die tot nu toe algemùeen werden aangenomen, worden gecorrigeerd. Verder presenteert deze documentaire varianteneditie de oorspronkelijke teksten, een overzichtelijk variantenapparaat met genetisch commentaar, bibliografische beschrijvingen van al het overgeleverde bronnenmateriaal, een facsimile van de unieke bundel Liederen voor December uit het archief van de Academie en 116 onbekende en ongepubliceerde gedichten van de jonge Van Wilderode. Tot slot zijn er begeleidende essays van Hugo Brems, Maarten De Pourcq en Carl De Strycker en een voorwoord van de voorzitter van de Europese raad, Herman Van Rompuy.

De moerbeitoppen ruischten verschijnt als tweede deel in de debutenreeks van de Koninklijke Academie waarin eerder al het debuut van Hugo Claus, Kleine reeks, verscheen. Volgend jaar verschijnt het debuut van Bert Decorte, Germinal, als derde deel.

Zie ook de bijdrage van Edward Vanhoutte in de rubriek Manuscript van de maand.

Info: edward.vanhoutte@kantl.be

Anton van Wilderode, De moerbeitoppen ruischten. Documentaire varianteneditie met een kroniek van de genese door Edward Vanhoutte. Met essays van Hugo Brems, Maarten De Pourcq en Carl De Strycker en een voorwoord van Herman Van Rompuy. Gent: KANTL, 2010 | 784 pp., ill. | ISBN 978-90-72474-82-7 | € 45 | Gebonden hardback uitvoering | Bestellen:  secretariaat@kantl.be