Het project ‘Building a Virtual Research Environment for the Humanities‘ (BVREH) heeft als doel: ‘to identify areas in which electronic research tools would be beneficial, both for researchers at Oxford and in a wider context’.

Daartoe: The BVREH is carrying out a detailed survey of research activities across the humanities division, forming the basis for the selection of a number of demonstrator applications. These ‘demonstrators’ or tools will allow the project to provide researchers with tangible ideas of how their needs might be addressed and will facilitate a phase of interactive user testing.

De demonstrators waarvoor nu plannen bestaan zijn:
– een Eighteenth Century Workspace (Jane Austen): hier gaat het in de eerste plaats om het bijeenbrengen van inhoudelijke onderzoekshulpmiddelen, zoals digitale collecties van literatuur uit die periode en het woordenboek van Samuel Johnson
– Application of Physical Tools: betreft de integratie van nieuwe user interfaces, zoals digitale pen en papier
– Virtual Workspace for the Study of Ancient Documents: zoeken, vergelijken en annoteren van afbeeldingen uit meerdere collecties en het opbouwen van een persoonlijke collectie
– Research Discovery Service: een aanpassing ten behoeve van geesteswetenschappers van een database van onderzoekers en onderzoeksgebieden uit de medische wetenschappen

Wat vooral opvalt is hoe divers deze demonstrators zijn. Dat kan komen doordat de geesteswetenschappen zelf zo divers zijn, maar ik denk eerder dat we allemaal een grote variëteit aan hulpmiddelen gebruiken. En dan blijft de integratie van de tekstverwerker, het mailpakket en de reference manager (zoals endnote) nog helemaal buiten beeld. Een echte virtuele onderzoeksomgeving kan natuurlijk niet heen om het feit dat 90 procent van de onderzoekers 90% van zijn werktijd besteedt in die drie programma’s.

Geplaatst in humanities computing, weblog digital humanities

Comments are closed.