Met de publiciteit van de actie is het wel in orde: op de site van Keur der Wetenschap staan verwijzingen naar de wetenschappelijke publicaties van ‘200 vooraanstaande onderzoekers’, in totaal nu ongeveer 25000 artikelen. Volgens de site is ongeveer 60% van de teksten vrij beschikbaar.

In diverse aankondigingen wordt de site aangekondigd als een ondersteuning voor het idee van Open Access tot wetenschappelijke publicaties. The Register heeft als kop: Dutch academics declare research free-for-all. De Archivalia weblog verklaart (onder de kop ‘Spitzenwissenschaft aus den Niederlanden‘): ‘Cream of Science macht auch aus den Geisteswissenschaften viele Aufsätze renommierter niederländischer Gelehrter “Open Access” zugänglich’.

Maar 60% van de teksten vrij beschikbaar vind ik niet zo heel indrukwekkend. Steekproefgewijs rondklikkend kom ik teleurstellend vaak het bericht tegen dat om copyrightredenen toegang beperkt is tot groep abc of xyz. Volgens Henk Ellermann, op de Digilib weblog van de Groningse universiteitsbibliotheek, is het geheel vooral reclame voor het verschijnsel ‘repository’, volgens het principe: als de belangrijke wetenschappers meedoen, heeft niemand meer een reden erop neer te kijken. Als zodanig is het natuurlijk een goed en belangrijk initiatief. Maar met ondersteuning voor ‘open access’ heeft het weinig te maken.

Geplaatst in institutioneel nieuws, weblog digital humanities

Comments are closed.