Een aardig rapport over website design. De auteur, François Briatte, heeft websites, ontworpen door een aantal goeroes van het web design, op een aantal kenmerken vergeleken. Zijn provocatief geformuleerde conclusie: “75% of web design is normative, the rest is merely color and pictures”.

Tachtig procent of meer houdt zich aan de volgende regels: links zijn onderstreept, links waarover de muis hangt zijn nog steeds onderstreept, bezochte links zijn visueel herkenbaar, er is tenminste links een ‘sidebar’ (hoe noemen we dat in het Nederlands?), aan de top van de pagina staat een aanklikbaar logo, er is een herhaalde voettekst, de hoofdtekst is geplaatst tegen een witte achtergrond, de hoofdtekst gebruikt een schreefloze letter, er worden geen access keys gebruikt en geen ‘steal these‘ buttons, er is een expliciet copyright statement, de volledige naam van de ontwerper wordt genoemd, er wordt gebruik gemaakt van ‘educated’ quotes, er zijn niet meer dan zes navigatie-elementen.

Briatte verklaart de overeenstemming tussen de ontwerpen gedeeltelijk uit een gedeelde erfenis uit de gedrukte cultuur, gedeeltelijk uit de wens aan de bezoekers een interface te bieden dat aansluit bij hun verwachtingen, gedeeltelijk uit mode.

Toch is het opmerkelijk, deze eenvormigheid in een medium dat net tien jaar bestaat. En het is waar dat je een website met een ontwerp van een paar jaar geleden ogenblikkelijk herkent.

Geplaatst in internet algemeen, weblog digital humanities

Comments are closed.