Het World Wide Web heeft, sinds zijn ontstaan in 1993, een zoals dat heet stormachtige ontwikkeling meegemaakt. En hoewel er vanaf het begin veel en zorgvuldig is nagedacht over de inrichting van het Web, heeft het W3C het nu toch raadzaam geoordeeld een expliciet architectuur-document voor het Web te schrijven.

De groep die zich daarmee bezighoudt (de Technical Architecture Group binnen het W3C) werkt aan een document Architecture of the World Wide Web, First Edition. Inmiddels is het in wat wordt genoemd ‘last call working draft’ status.

Het document is onder andere belangrijk omdat het Web steeds minder alleen een verzameling documenten is: het is bijvoorbeeld ook een ruimte waar via Web Services diensten worden aangeboden. Het is van belang dat over de architectuurprincipes voor die ruimte helderheid bestaat. Zo bevat het document in aanbouw een aantal belangrijke principes, begrenzingen (constraints) en praktrijkregels.

Geplaatst in internet algemeen, standaard, weblog digital humanities

Comments are closed.