Google heeft nu een ‘news archive search‘. De zoekresultaten zijn afkomstig uit de archieven van kranten en tijdschriften. Ook Nederlandse kranten zijn lijkt het goed vertegenwoordigd, althans voor recenter materiaal: zie bijvoorbeeld een zoekopdracht naar Nederlandstalige publicaties over Theo van Gogh. Aardig is ook de selectie op periode en bron die hierbij mogelijk is. Google zegt voor ouder nieuws nog voornamelijk bronnen uit de VS te indexeren. Overigens gaan de archieven tot 200 jaar terug, en je kunt dus ook zoeken op nieuws over Napoleon of Thorbecke. Met een ‘timeline’ kun je het nieuws getoond krijgen op datum van publicatie.

Overigens zijn de gevonden zoekresultaten lang niet altijd gratis in te zien.

Geplaatst in internet algemeen, weblog digital humanities

Comments are closed.