Zojuist verschenen bij het NISO: Understanding metadata.

De (Engelstalige) publicatie geeft een inleiding in het verschijnsel metadata. De doelgroep is in de eerste plaats (zoals blijkt uit de titel van een vorige versie Metadata made simpler: A guide for libraries) bibliotheekpersoneel zonder veel ervaring met metadata voor (digitale) publicaties.

De publicatie bespreekt achtereenvolgens: Wat is metadata, wat doe je ermee, hoe kunnen metadata worden gestructureerd, wat voor metadata schema’s zijn er, hoe worden metadata aangemaakt, hoe worden ze uitgewisseld, en tenslotte: wat zijn belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst.

De metadata schema’s die worden besproken zijn:
Dublin Core (DC), Text Encoding Initiative (TEI), Metadata Encoding and Transmission Standard (METS), Metadata Object Description Schema (MODS), Encoded Archival Description (EAD), Learning Object Metadata (LOM), <indecs>, Online Information Exchange (ONIX), Categories for the Description of Works of Art (CDWA), Visual Research Association (VRA) Core Categories, Multimedia Expert Group (MPEG): MPEG 7 en MPEG 21, Federal Geographic Data Committee (FGDC) for Digital Geospatial Metadata (CSDGM), Data Documentation Initiative (DDI).

Geplaatst in metadata, publicatie, standaard, weblog digital humanities

Comments are closed.