De site van de eBiquity Group, een onderzoeksgroep van de University of Maryland Baltimore County huisvest de zoekmachine voor semantisch web-documenten Swoogle.

Het semantisch web is onderdeel van de visie van de visie van het W3C op de toekomst van het World Wide Web. Door de toevoeging van gestructureerde metadata aan het web wordt het, ondanks de steeds toenemende omvang van het web, mogelijk sneller de juiste informatie te vinden. Gegevens in RDF kunnen gebruikt worden om zeer verschillende soorten metadata vast te leggen. Daarmee kunnen documenten op het web veel informatiever worden dan voorheen.

Ook wetenschappelijke edities, gemaakt door geesteswetenschappers, kunnen verrijkt worden met metadata in RDF en OWL. Bij het CHI gaan we daarmee experimenteren in het EDITOR project, in het Emblem Project Utrecht hebben we experimenten uitgevoerd met het Public Index Feature.

Swoogle zoekt naar documenten in RDF en OWL, en toont de gegevens in die documenten op verschillende wijzen. Vanuit de display kan worden ‘doorgeprikt’ naar binnengehaalde definities uit andere RDF-documenten. De zoekopdrachten kunnen beperkt worden tot ontologieën (definities van metadata). Vanuit Swoogle kunnen diverse webgebaseerde hulpmiddelen worden aangeroepen op de bestanden (bijvoorbeeld de W3C validator).

Geplaatst in metadata, rdf/owl, weblog digital humanities

Comments are closed.