De kwaliteit en betrouwbaarhed van de Wikipedia blijft een hot topic. Een paar weken geleden werd Citizendium aangekondigd, een variant op de Wikipedia op de volgende basis: ‘both to allow regular people a place to work under the direction of experts, and in which personal accountability–including the use of real names–is expected. In short, we want to create a responsible community and a good global citizen’. In Citizendium kunnen dus, net als in de Wikipedia, niet-experts bijdragen leveren. Er is een bijzondere groep gebruikers, de redacteuren, te vergelijken met ‘village elders wandering the bazaar and occasionally dispensing advice and reining in the wayward’.

Scholarpedia gaat een aantal stappen verder in traditionele kwaliteitscontrole:

* Each article is written by an expert (invited or elected by the public).
* Each article is anonymously peer reviewed to ensure accurate and reliable information.
* Each article has a curator – typically its author — who is responsible for its content.
* Any modification of the article needs to be approved by the curator before it appears in the final, approved version.

Het streven is kwaliteit te verenigen met actualiteit: Een artikel kan worden bijgewerkt en verbeterd zonder de weg vrij te maken voor het hobbyisme dat de Wikipedia wel eens teistert.

Delen van de Scholarpedia zijn bedoeld als voorbereiding voor een gedrukte encyclopedie, bijvoorbeeld een Encyclopedia of Computational Neuroscience. De Scholarpedia streeft er niet naar een alomvattende encyclopedie te zijn, maar richt zich op een aantal wetenschapsgebieden, vooral in de exacte vakken.

Geplaatst in naslagwerk, weblog digital humanities

Comments are closed.