Een interessant initiatief: <teiPublisher> .

<teiPublisher> is een hulpmiddel in ontwikkeling, dat wordt beschreven als ‘A TEI-Lite Publishing System’. Volgens de website: ‘The <teiPublisher>, an extensible, modular and configurable xml-based repository, is being created by a team of programmers and content developers. It is designed to bridge the gap between having a collection of structured documents which are posted on the Web as static HTML or XML pages, and having a functional digital library. This is being done by providing the tools to manage an extensible, modular and configurable XML-based repository which will house, search, browse, and display documents encoded in TEI-Lite on the World Wide Web’.

Het initiatief is interessant omdat, terwijl het voor een kleine organisatie of voor een individu goed mogelijk is om documenten te creëren in TEI/XML formaat, het veel minder makkelijk is om ook iets met die documenten te doen. Wie een document in TEI-codering maakt, moet op het moment enige kennis hebben van XSLT om het document zinvol op het web te plaatsen; en alles wat boven het minimale uitgaat vergt veel meer dan ‘enige kennis’. Een eenvoudig bruikbaar hulpmiddel dat TEI-opgemaakte teksten kan publiceren, beheren, doorzoekbaar maken, formatteren en indexeren, is meer dan welkom. Het is iets waar de wereld op wacht (nou ja, ons stukje van de wereld dan).

Geplaatst in software, tei, weblog digital humanities, xml

Comments are closed.