LEADERS is een toolkit, bedoeld voor archieven die hun collecties electronisch toegankelijk willen maken. LEADERS combineert facsimiles met metadata (gecodeerd volgens de EAD-standaard), transcripties (gecodeerd in TEI) en contextuele informatie (gecodeerd als EAC).

Een voorbeeld-toepassing rond documenten van George Orwell toont waartoe het systeem in staat is. Het kan zoeken in diverse indexen. Bij het tonen van de resultaten kan de lezer kiezen tussen verschillende configuraties: transcriptie en facsimile, transcriptie en annotatie (context), transcriptie en metadata. Alle bestanden zijn onderling gekoppeld: persoonsnamen in de transcriptie zijn gelinkt naar hun beschrijving in de context-bestanden, etc. Omdat de transcriptie is uitgevoerd in TEI kunnen doorhalingen, toevoegingen en correcties op een eenvoudige manier zichtbaar worden gemaakt.

De demonstratie-toepassing toont geen full text search, maar die lijkt eenvoudig toe te voegen.

LEADERS maakt gebruik van Cocoon voor het genereren van de webpagina’s en van Lucene voor de indexering.

LEADERS lijkt overigens niet een pakket dat je ‘even binnenrijdt’. Het is misschien eerder een verzameling hulpmiddelen om een toepassing te maken, dan een kant-en-klare toepassing. En een organisatie die LEADERS wil inzetten zal eerst een duidelijk besluit moeten hebben genomen om de collectie met behulp van open standaarden te willen ontsluiten.

Geplaatst in software, weblog digital humanities, xml

Comments are closed.