In het kader van het Piers Plowman archive heeft Eugene Lyman een programma ontwikkeld voor het uitgeven van middeleeuwse manuscripten. Het programma, de Elwood viewer, is bedoeld voor distributie van de editie op CD-rom, en is ontwikkeld voor een Microsoft Windows omgeving.

De basis-weergave van het manuscript bestaat uit een digitale afbeelding, met een transcriptie ernaast. De plaats van de muis boven de afbeelding of de tekst bepaalt welk deel van het manuscript onderaan het scherm nog eens, vergroot, wordt weergegeven. In de weergave van de tekst kan worden gekozen tussen verschillende niveaus van tekstgetrouwheid: er bestaan ‘Scribal’, ‘Diplomatic’, ‘Critical’, en ‘Alltags’ opties. In de weergave van de afbeelding kan nog op verschillende manieren worden gezoomd.

Qua zoekmogelijkheden heeft het systeem ook een aantal bijzondere opties te bieden. De koppeling tussen transcriptie en lokatie op een afbeelding betekent dat alle zoekresultaten kunnen worden getoond in de vorm van uitsneden uit de manuscriptafbeeldingen. Wanneer er dus een codering is aangebracht voor, laten we zeggen, marginalia en de hand waarin ze geschreven zijn, kunnen de marginalia in een bepaalde hand direct, als afbeelding, onder elkaar worden getoond. Een aantrekkelijke eigenschap van het zoekinterface is ook dat het reguliere expressies verstaat, waardoor complexe zoekopdrachten mogelijk worden. Een voorbeeld in de documentatie toont een zoekopdracht op meervoudige alliteraties.

Een beetje een gemiste kans om een dergelijk programma te ontwikkelen voor stand-alone gebruik in plaats van voor online-edities. Dit lijkt echter het beleid te zijn van SEENET.

Geplaatst in software, weblog digital humanities

Comments are closed.