Eén van de dingen die met digitale teksten nog niet zo goed gaan is bladeren: in een papieren boek zoek je een gelezen passage door te bladeren, en behalve dat bladeren vaak heel effectief is, is het ook iets wat een mens graag doet. Je kunt ook bladeren om een indruk te krijgen van een boek, en ook daarvoor is een goed digitaal equivalent moeilijk denkbaar.

Enter Pageflip technologie van Iparigrafica (Hongarije). De site heeft een prachtige demo van hoe je met de muis door een boek bladert, met buitengewoon realistisch ogend ‘rollend’ papier. Met als extra’s: een simulatie van een harde kaft, een pagina met een gat erin, en pagina’s die je uit kunt scheuren.

De presentatie van The Last Few. Portraits of the surviving aircrew from the Battle of Britain (James Eckersley) maakt gebruik van Pageflip om het effect van bladeren in de winkel te simuleren (klik op ‘Flick through’). Gesignaleerd op de weblog van Matthew Kirschenbaum.

Geplaatst in software, weblog digital humanities

Comments are closed.