Een visualisatie van de inhoud van HTML-pagina’s, gemaakt door een zekere Sala (waarom hebben zoveel mensen op het web eigenlijk geen achternaam?). De knopen (bolletjes) zijn elementen, de kleur geeft het type element aan, de lijnen geven de hiĆ«rarchische structuur.

Deze link visualiseert de structuur van deze weblog. Het programma levert prachtige plaatjes op; zie ook de afbeeldingen die inmiddels op Flickr beschikbaar zijn met de tag websitesasgraphs. Hoewel een deel van de aantrekkelijkheid van het geheel ook is dat de afbeelding niet statisch is, maar groeit.

Dit zou je natuurlijk ook met de XML-bestanden van digitale edities kunnen doen, en de verschillende elementen (gedichten, citaten, noten, …) verschillende kleuren geven. Of verschillende talen een eigen kleur toekennen. Of verschillende typen TEI-elementen. En dan hyperlinks inbouwen naar de verschillende onderdelen van de editie…

Het programa is gemaakt in Processing, en dat lijkt een omgeving waarin ook niet-java-programmeurs leuke dingen moeten kunnen doen.

(Gezien bij Geoffrey Rockwell).

Geplaatst in software, weblog digital humanities

Comments are closed.