Studie-uitgave, verzorgd door Annemarie Kets, Mariëlle Lenders en Olf Praamstra. Monumenta Literaria Neerlandica XIII,1-2

Info

In zijn Studentenschetsen beschrijft Klikspaan (pseudoniem van Johannes Kneppelhout, 1814-1885) met fotografische precisie en kritische blik het dagelijks leven van de Leidse student anno 1830-1840, gelardeerd met veel humor. Het werk bestaat uit drie delen. In Studenten-Typen maakt de lezer kennis met figuren als de nachtbrakende Aflegger of de arrogante Diplomaat. Studentenleven is geschreven rond belangrijke Leidse instellingen – Minerva, de Schouwburg – en hoogtepunten uit het studentenbestaan, zoals de kroegjool. Studenten en hun bijloop beschrijft personen uit de omgeving van de student, zoals de hospita en de pedel.

De uitgave bestaat uit twee delen. Het eerste deel  bevat de teksten, uitgegeven naar de eerste druk, plus de oorspronkelijke illustraties van O. Veralby (Alexander Ver Huell) en facsimile’s van de omslagen waarin de afleveringen destijds verschenen. In deel 2 worden de Studentenschetsen toegelicht voor lezers met belangstelling voor ons literaire erfgoed en wetenschappelijk geïnteresseerden.

Of het nu gaat om personen of instellingen, om het studentenleven, het hoger onderwijs, de politie, de plaatselijke en landelijke politiek, om muziek, literatuur of toneel – steeds weer blijkt dat Klikspaan een exact beeld geeft van in zijn tijd bestaande toestanden en personen. De Studentenschetsen zijn daarom niet alleen een belangrijk en nog steeds leesbaar literair werk, maar vormen ook een betrouwbare historische bron.

http://www.dbnl.org/tekst/knep001stud04_01 (alleen deel 1)

Download deel 1

Download deel 2