Uitvoerder

Herman Brinkman
Huygens Instituut
Koninklijke Bibliotheek

Website

http://www.kb.nl/bladerboeken/het-gruuthuse-handschrift

Info

Digitale presentatie van het Gruuthuse-handschrift, een hoogtepunt uit de middeleeuwse cultuurgeschiedenis van de Lage Landen. Blader door het handschrift, bekijk, lees en beluister het Egidiuslied en andere beroemde liederen en maak kennis met deze belangrijke aanwinst van de Koninklijke Bibliotheek.

Deze website met Het Gruuthuse-handschrift werd gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met het Huygens Instituut.
De transcriptie van de teksten is het werk van Herman Brinkman, een der uitvoerders van het Gruuthuse–editieproject van het Huygens Instituut. Hij schreef ook de inleidingen en de toelichtingen. Ondersteuning werd geboden door Peter Boot van het Huygens Instituut. Hun collega Ike de Loos verzorgde de transcripties van de muzieknotaties. Zij schreef ook de inleidingen over de muziek in het handschrift en over de instrumenten. Ike de Loos reconstrueerde de melodie bij een aantal liederen en begeleidde de opname en uitvoering ervan door het ensemble Fala Música bestaande uit: Paulien van der Werff – sopraan, Bram Verheijen – tenor, Maurice van Lieshout – blokfluit, Hans Lub – vedel.

Vormgeving en de bouw van de applicatie waren in handen van Fabrique. De scans werden gemaakt door het Fotografisch Atelier van de KB. Ad Leerintveld voerde de redactie. Marcel Rijs en Jan van Oorschot verzorgden als webmasters de productie.

Periode

14e-15e eeuw