Doug Engelbart’s Augment systeem voor ‘Augmenting Human Intellect’ dateert uit de zestiger jaren, en het wordt zo vaak genoemd als een voorloper en bron van inspiratie bij de ontwikkeling van de computer tot zijn huidige staat, dat het verbazing wekt dat aan dat systeem nog steeds wordt gewerkt, met medewerking van Engelbart zelf.

HyperScope is een aanzet voor een moderne versie van Augment, ‘a high-performance thought processor that enables you to navigate, view, and link to documents in sophisticated ways. It’s the brainchild of Doug Engelbart, the inventor of hypertext and the mouse, and is the first step towards his larger vision for an Open Hyperdocument System’.

HyperScope is op het moment gerealiseerd als Javascript library. HyperScope is nu in de eerste plaats een document viewer. Functionaliteit voor het bewerken van documenten is gepland voor de toekomst. Het gebruikte document-formaat is (nu) OPML.

Wat kan deze document viewer nu eigenlijk? Een opvallend kenmerk van een in HyperScope bekeken document is dat alle secties en alinea’s een (hiĆ«rarchisch) nummer krijgen. Dat nummer kan gebruikt worden om naar die onderdelen te navigeren of te linken. De gebruiker heeft de mogelijkheid om aan te geven of secties in hun geheel moeten worden getoond, of alleen in outline. Het idee is dat de gebruiker snel kan kan inzoomen en uitzoomen, en zo zijn weg vindt door een document. Er is bovendien een turbo-modus aanwezig, waarin het toetsenbord wordt gebruikt voor alles waar de onervaren gebruiker de muis voor hanteert.

De oorspronkelijke studie van Engelbart kan ook in HyperScope worden gelezen: Augmenting Human Intellect: A Conceptual Framework. Maar misschien is het verstandig om te beginnen met de tutorial.

Geplaatst in software, weblog digital humanities

Comments are closed.