Uitvoerder

Jan-Willem van der Weij
Huygens Instituut

Website

http://menschenenbergen.huygens.knaw.nl/path

Info

Elektronische editie van Lodewijk van Deyssels prozagedicht ‘Menschen en Bergen’ (1889-1891), een lang, intrigerend prozagedicht van Lodewijk van Deyssel (pseudoniem van Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm, 1864-1952). Destijds was het een bewonderde, maar ook omstreden en in ieder geval unieke tekst: ‘Naar mijne meening is het eenig in onze geheele letterkunde. Ook in een andere taal ken ik niets, dat daarop lijkt’, zo roemde een tijdgenoot van Van Deyssel, Frans Erens, ‘Menschen en Bergen’.

De nieuwe, wetenschappelijk verantwoorde webeditie is bezorgd door dr. Jan-Willem van der Weij en ontwikkeld in samenwerking met de afdeling E-research van het Huygens Instituut. De uitgave is een volledig elektronische editie, met alle gemakken die aan deze vorm verbonden zijn: een duidelijke leestekst, facsimile’s en volledige transcripties van zes versies (manuscript, gecorrigeerde drukproeven, voorpublicatie, drukken), een variantenapparaat dat vanuit elke tekstversie benaderd kan worden, een tekstvergelijkingsinstrument, een geavanceerde zoekfunctie en illustraties. Daarnaast is de uitgave voorzien van uitvoerige literair- en teksthistorische toelichtingen en een verantwoording van de vorm en inrichting van de editie.

Periode

19e eeuw