Onlangs verscheen bij Uitgeverij Atlas De schriften wachten, het 'oerboek' van Mensje van Keulen.

Dit derde deel in de Oerboek-reeks bevat drie korte verhalen die Mensje van Keulen aan het prille begin van haar carrière schreef. Twee ervan werden nooit gepubliceerd, het derde verscheen in 1969 in Hollands Maandblad maar bleef ongebundeld. Zoals Sander Bax in zijn bijdrage aantoont zijn de teksten verwant aan Van Keulens belangrijkste werk uit de jaren zeventig, Bleekers zomer (1972) en Van lieverlede (1975). In het essay ‘De schriften wachten’ blikt Mensje van Keulen zelf met gemengde gevoelens op haar eerstelingen terug

product afbeelding

De Oerboek-reeks staat onder redactie van Peter de Bruijn (Huygens Instituut), Daan Cartens en Sjoerd van Faassen (Letterkundig Museum), Lisa Kuitert (Universiteit van Amsterdam), Mirjam Rotenstreich (letterkundige), en Yves T’Sjoen (Universiteit Gent). Eerder verschenen Een doolhof van relaties van Hella S. Haasse en In het midden van de reis door mijn leven van Jeroen Brouwers. Het volgende deel zal Simon Vestdijks Kind tussen vier vrouwen bevatten (voorjaar 2009).

Mensje van Keulen, De schriften wachten. Oerboek. Amsterdam/Antwerpen (Uitgeverij Atlas), 2008.