De gemeente Zwijnaarde herdenkt Karel van de Woestijne met een gedenkteken, een tentoonstelling en een boek waarin 23 brieven aan Emmanuel de Bom worden voorgepubliceerd.

Tachtig jaar geleden, op 24 augustus 1929, overleed Karel van de Woestijne in Zwijnaarde (bij Gent), waar hij vier jaar eerder zijn intrek had genomen in villa La Frondaie. Vier dagen later werd hij in de kerk van Zwijnaarde begraven, waarna zijn lichaam werd bijgezet in het familiegraf op het kerkhof van Campo Santo, in Sint-Amandsberg.

Op veel plaatsen waar Van de Woestijne heeft gewoond, was al een herdenkingsteken aangebracht. In Zwijnaarde, de laatste woonplaats van de Gentse dichter, prozaschrijver, journalist en essayist, was dat tot voor kort nog niet het geval. Daarom nam inwoner Arthur de Decker het initiatief om aan het huis waar Van de Woestijne in Zwijnaarde woonde (Oude IJzerenweg 2, nu Leebeekstraat 10) een gedenkteken te plaatsen. Hij richtte daarvoor een herdenkingscomité op, dat nog heel wat andere plannen uitwerkte om de tachtigste verjaardag van het overlijden van Van de Woestijne onder de aandacht te brengen.

Aan villa La Frondaie onthulde schepen Lieven Decaluwe op zaterdag 26 september een kopie van het borstbeeld dat Jozef Cantré in 1935 heeft gemaakt. Het originele beeld werd in 1954 in het Koning Albertpark in Gent geplaatst, maar werd vernield en ten slotte gestolen. Nu krijgt een duurzame kopie van de buste dus een nieuwe bestemming aan de laatste woonplaats van Karel van de Woestijne.

Naar aanleiding van de herdenkingsactiviteiten is ook een boek verschenen. Karel van de Woestijne in Zwijnaarde bevat bijdragen van Anne Marie Musschoot, Peter Theunynck, Bert Van Raemdonck en Arthur De Decker. In het boek zijn 23 brieven uit de correspondentie tussen Van de Woestijne en Emmanuel de Bom opgenomen. Het gaat om een voorpublicatie uit de brieveneditie Niks geniaal vandaag, waarin 417 brieven tussen Van de Woestijne en De Bom worden uitgegeven, geannoteerd en toegelicht door Bert Van Raemdonck. De editie is het resultaat van een project van het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie, en verschijnt in januari 2010 bij Pelckmans. Intussen is het gedenkboek met de voorpublicatie te koop voor € 20 tijdens de tentoonstelling, en te bestellen via dedeckertuur@hotmail.com.